Didikan Anak : VCD Solat dan Adab dan doa

Thursday, October 24, 2013

Assalammualaikum w.b.t

Semalam VCD yang dah lama di idamkan dah pun sampai..Beli online hari Isnin, hari Rabu dah sampai.
Beli dekat SINI

Saya suka beli kat website ni sebab beli banyak mana pun harag pos tetap RM9. Sudah lama tak beli VCD utk Rizqin. Dulu2 beli VCD belajar mengaji. Ada di sharekan kat entry SINI.

Saya start ajar dia dengan flash card huruf hijaiyah ni start umur dia setahun. Mungkin terlewat dari anak2 org lain yg dah diajar seawal umur 6-8 bulan. Alhamdulilah, berkat sabar, berkat tak putus asa, walaupun saya pernah tak ajar dia 2-3 bulan sbb time tu dia sibuk dgn CD barney. Hari2 nak barney, langsung tak mahu tengok VCD ni. Hinggalah akhirnya dia teringat balik kat VCD ni..tup2 masuk umur 2 tahun , dia sudah kenal huruf2 hijaiyah. Pada mulanya tak percaya dia dah kenal..sbb saya ajar dia sebelum dia nak tido dalam 5 minit..sambil2 main aje. Satu hari tu, dia tengok ayat qursi yang saya tampal dekat almari. Tiba2 dia tunjuk dan sebut. "Ni Mim mama, Ni nun mama". Terkejut lah saya sbb betul2 tak sangka. Dengan hanya 5 min dan buka VCD aje. Dia dah kenal huruf. Sekarang 2 tahun 1 bulan, dia dah boleh melagukan huruf2 hijaiyah seperti dalam VCD tu dan kenal kesemua huruf2 tersebut.  

Saya sangat2 sarankan belilah VCD ni..bagus utk anak2 kita..bukan nak promote tapi benda baik apasalahnya di kongsikan.

Sekarang saya tengah ajar dia menghafal Al-Fatihah dan doa2 harian. Doa2 harian mcm doa makan, doa tido, doa naik kenderaan dia dah biasa dengar saya baca. Al-fatihah tu dia dah boleh ikut ayat yg last sekali..contoh macam "alamin, nirahim"..biasanya saya pasang mp3 al-fatihah kat hp time dlm kereta pergi dan balik nursery. Sama2 ikut baca. Target saya umur dia 3 tahun dia dah boleh baca fatihah dan 3 Qul. 4 surah ni pun dah cukup banyak bg saya. Harap2 tercapailah target saya ni.

Saya belikan VCD dibawah ni utk dia gunakan pendengaran dan penglihatan dia utk mudah kan lagi menghafal dan solat.



Sekarang ni lepas solat maghrib biasanya dia akan tarik japanese table dia utk dijadikan rehal dan amik buku Iqra utk mengaji. Habis menagji letak balik rehal bawah katil. Sekarang ni saya ajar dia dengan cara bertanya. Baca satu2 page memang dia tak mahu. Asyik keja menyelak aje. So saya tanya dia.."rizqin mana nun" nanti dia cari dan tunjuk. Begitulah utk huruf2 yg lain. 5 min setiap hari. Harap saya akan terus istiqamah mengajar permata hati yg sorang ni..


3 comments:

Rizziela said...

mana nak beli yer? boleh gak belikan utk anak2

Mama Rizqin said...

Boleh pergi link ni : http://www.islamicparentingnetwork.com.my/Product

hazlina azmi said...

semoga Allah swt memudahkan perjalanan kita sebagai ibu bapa
blogwalking..jemput ke blog saya dan bertukar2 link..;)

Post a Comment

Terima Kasih komen kat sini...datang lagi...