Daiso vs Mr DIY mana lebih murah..

Sunday, January 6, 2013

Salam semua...

Kali ni nak buat entry pasai Daiso & DIY...

Saya memang sangat obses dengan barang2 dekat Daiso...semuanya RM5..pantang ada duit sikit, jawabnya memang simpan untuk disedekahkan dekat DAISO. Pergilah mana2 sahaja shopping Mall..semua ada Daiso. Setakat ni Daiso yang saya dah pergi ada dekat MBO Klang, Setia City mall, AEON Bukit Tinggi Klang, IOI Puchong, AEON Taman Equine Puchong.

Saya ni memang gila mengemas rumah. Rumah tak adalah sekemas mana pun tapi suka sangat barang2 tidak diletak bersepah. Suka tengok website menghias rumah. Dari situ timbul idea nak beli itu ini. Nak cari barang2 tu kadang2 susah jugak sebab nak murah. Sehinggalah dipertemukan dengan DAISO. Mak memang giler terus...pantang ada duit..mesti nak menyinggah. Sekali singgah mesti abis RM20-30 hinggit...Tak sah kalau tak masuk Daiso. Ada sahaja barang yang nak diangkut balik.

Macam2 barang dah dibeli disini..kebanyakkan barang2 dapur..gunting, rak tempat letak pinggan, rak gelas, bakul, remekin pun beli kat sini..baru RM5..dapat remekin besar dan kecil, cawan Rizqin..tak nak beli pun cawan ni tapi kaler biru tu cantik sangat, pijam mata rembat. Tempat isi 3kg beras, kotak kasut utk letak stokin papa dan stokin Rizqin, klip buku, kotak besar untuk simpan kasut Rizqin,raga untuk gantung isi 2in1 coffemate papa, raga utk letak CD Rizqin, Kotak CD papa, beg makanan Rizqin, tupperware isi puree Rizqin..cookies pencetak tu pun beli sini...dan macam2 lagi..tak ingat dah...sukanya dengan Daiso ni...sebab banyak sangat barang boleh dibeli disini...

Bila mengemas rumah, terasa nak simpan barang, terus fikir ada jual kat dekat DAISO tak?

Sehinggalah satu hari tu....DIY kat MBO klang tu bukaaaaaa...masuk2 semua barang kebanyakkan kurang dari RM5, mak aii kurang dari DAISO..RM15 boleh dapat 9 barang compare dengan DAISO baru dapat 3 barang....tapi dekat DIY ni ada yang lebih RM5 barangnya...so biasanya saya akan beli barang2 yg kurang RM5. DIY ni bersebelah aje dengan DAISO so senang nak compare harga. Masuk DAISO dulu baru masuk DIY..kalu DIY lebih murah..rembat aje dekat DIY...Sejak ada kedua2 kedai ni...saya akan ajak esben singgah dekat sini aje...esben beli barang screw spanar bagai..mak dengan anak dok angkut bakul sekali...

DIY pun ada dekat Jusco Equine Park..pun berhadapan aje kedainya...tapi barangnya tak sebanyak dekat MBO klang tu...

Kedai DIY ni suka sangat beli sebab harganya murah2..macam pengepit palstik baru RM1.80, tempat letak berus gigi baru RM1.50, bakul sampah yg sama dekat DAISO baru RM4.50..bakul sampah ni untuk letak baju seluar basuh kena kencing Rizqin malam2 buta,periuk Rizqin utk masak bubur atau sup baru RM4.30. Yang lebih RM5 saya beli adalah bantal leper dalam kereta utk Rizqin tido dlm kereta RM9.90..ni beli dekat DIY Jusco Equine..tup2 dah beli tengok2 ada dekat DAISO tapi dekat DAISO span..yg DIY ni lagi padat isinya. Walau mahal tapi puas hati...

Tempat gantung berus gigi baru RM1.80..DIY ni barang kecik2 banyak sangat yg harga RM1.30,RM1.80,RM 2.50,RM4.30,RM3.30 macamamanalah mak tak obses...klu beli barang rega RM1.30 tu leh dapat 4 barang compare dengan DAISO 1 barang aje...papa pulak tiap kali ke sini asyik nak cari sticky note siap tempat letak pen..baru 2.50..sticky note lagi lah murah..compare dekat giant..sangat puas hati...hook gantung sudu garpu baru RM2.50 kat sini...DIY ni memang berbaloi2..

Mak memang obses dengan kedua2 kedai ni...klu nak jimat pergi beli dekat DIY..mana tidak ada dekat DIY pergi cari dekat DAISO..

Mr DIY ni pun ada dekat Endah Parade Sri Petaling...dah 2 kali singgah sini. Tapi rasa best lagi dekat Klang. Jusco Equine park, rasanya kecik dan barang sikit.

Pendek kata wish list barang nak dibeli sentiasa tak pernah padam dari list note mama...ada aje barang yg nak dibeli...barang yg nak dicari sekarang ni..kotak kasut empat segi untuk letak tisu makan...kotak kasut ni bertutup..so elok sangat letak tisu supaya lipas tidak masuk...kalau kawan nak pergi DAISO mak akan kirim jugak barang nak dibeli...sanggup tak makan semata2 nak simpan duit untuk disedekahkan dekat kedua2 kedai ni...

Apa nak jadilah dengan mama ni Rizqin....

DAISO..DIY..DAISO..DIY...suka suka suka...

So pandai2 lah cari barang dengan harga yang murah dan berbaloi2...:-)
Selamat Bershopping...




11 comments:

Aras Zsan said...

Salam.... geli hati bila baca entry ni...sebab nya saya pon sama suka sgt kedai Daiso dan DIY..hehehe.... DIY jauh lebih murah kebanyakkan barang nya... tapi perlu hati2 juga sebab ada barang yg sama tapi kat Daiso lebih murah dari DIY tu.... kalau di DIY saya suka beli barangan alatulis (maklumla cikgu) sebab boleh buat hadiah utk pelajar...dah la murah cute plak tu! kann... ok laa selamat bershopping!

MamaRizqin said...

Salam...thanks baca entry saya...ada jugak orang yang sama macam saya ye.....ada aje barang nak dibeli...rasa nak angkut semua barang bawa balik rumah.....

Ku Asmarina said...

sama la..sangat suka dua2 kedai nie..kalau masuk abis la...mesti kena sound ngan en suami sbb lama sgt..hehhe

Azie Suhaimi said...

Mr diy kt klang tu kat harbour place ke awak?

MamaRizqin said...

Azie : a'ah kat harbour place tu...

Anonymous said...

Daiso da ttp kat harbour place xtau knp ttp

MamaRizqin said...

ooo ye ke dah tutup ...dah lama tak pergi sana....

Anonymous said...

Diy kt harbour place tu ada jual pelampung besar tak...

MummyAin said...

Teruja plak sy baca...saya penah masuk Daiso kat Main Place yg baru buka di Subang Jaya..tp masuk gitu jelah mcm org xde perasaan sb anak2 dh bising ngan ayah dia kat luar..hehe...lepas ni nak pegi la..nak cari barang2 yg sis ckp tu..dgr cerita wallpaper pon byk yg cantik dan murah2 kat MR. D.I.Y..tp sy x pasti ada ke x di Main Place tu..kena siasat nih.hehe

Mama Rizqin said...

MummyAin- Daiso & DIY ni memang akan merobek duit kita..so hati2 klu pergi....jgn marah kat mama Rizqin sbb perkenalkan hehehe...DIY baru pergi jumaat lepas kali ni kat Indah Parade Sri Petaling...barang disini tak sebyk kat harbour palace tu...so keterujaan tu kurang sikitlah hehehe....tapi bila masuk mesti kena bawa balik paling kurang 2 brg ....Jumaat ni mcm nak ke daiso pulak...

Anonymous said...

Diy lbh baik kualiti...sy sk..

Post a Comment

Terima Kasih komen kat sini...datang lagi...