Pandai berjalan akhirnya

Wednesday, September 26, 2012

Salam semua.

Hari ni Rizqin genap umur Rizqin 1 tahun 1 bulan.  Masa dalam kereta ke nursery mama pesan kat Rizqin. Hari ini baby kena belajar berjalan ye kalau nak pergi playground dekat City Mall. Muka dia macam biasalah selamba aje macam tak dengar apa2 pun. Mata fokus ke depan tengok pemandangan kat luar.

Petang macam biasa ambil Rizqin kat Nursery. Balik rumah, bagi dia makan. Tiba2 dia lepas tangan dan berjalan menuju ke arah mama. Kali ini banyak step yang dia dapat. Selalunya 3 step aje terus merangkak. Kali ini bersungguh2 dia berjalan. Rasanya hampir 30 minit asyik praktis berjalan. Mama gelak, dia pun sama gelak. Lagi kita happy tengok dia berjalan, lagi dia gelak dan cuba nak berjalan.

video


video 

Dia siap boleh bangun sendiri tanpa pegang apa2. Terror betul. Nak tunggu genap 13 bulan baru nak berjalan. Pandai anak mama ni.

Rupa-rupanya cikgu dia cakap, dia dah praktis dekat Nursery lagi. Maknanya apa yang mama cakap masuk dalam minda dia. Nak sangat main kat playground lah tu. Nampaknya kena tunaikan jugak janji mama hari Sabtu ni.

Ada 2 pelajaran baru yang dia dapat hari ni, lepas penat praktis berjalan, dia praktis pulak naik kereta. Mama sibuk ke dapur, bila pandang dia semula tengok2 dah dalam kereta. Dah terror naik kereta dia sendiri. Sebelum ni nak naik kereta dia punyalah takut, balik2 tolak kereta aje yang dia pandai. lepas dah terror masuk dalam kereta dia, dia try pulak keluar dari kereta. Pass. Tak ada sangkut2. Hampir setangah jam jugaklah main kereta sampai tak mau tido. Keluar masuk kereta aje keja nyer. 



0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih komen kat sini...datang lagi...