Rak buku Giant bertukar jadi tempat mainan Rizqin..

Tuesday, October 28, 2014

Salam semua...

Ingat lagi pasai entry rak buku Giant? Cuba klik link bawah ni?

http://rizqinhazim.blogspot.com/2014/10/rak-buku-giant-dah-jadi-milik.html

Minggu lepas baru ada masa nak pasang rak buku ni...

Memandangkan mainan Rizqin bersepah sana sini...sy dah tak ingat kali keberapa kerja2 dah kerja2 mengemas mainan dia ni...ini adalah yang terkini cara saya menyusun mainan dia...

Mainan dia sangat2 banyak, seminggu paling2 2 kali beli mainan...tapi yang paling banyak ultraman, ironman dan mcm2 lagi character Man Man yang dia ada...tiap kali balik dr nursery mintak beli mainan...5 hari pergi nursery, 3 hari melalak dalam kereta nak mainan..sebabnya nak balik rumah kena lalu kedai yang ada jual mainan.ni ........tapi biasanya sy tak beli kecuali terpaksa...terpaksa ni maksudnya terpaksa pergi kedai ni sbb dia demam...sebelah kedai ni ada klinik..sebelum jumpa doktor kena pow kaw2 dulu..baru dia nak masuk klinik...lepas keluar klinik kena pow lagi..sebab ada 7 eleven..dekat 7 eleven ada jugak mainan & buku2 upin ipin,kena lagi pow...kalau dia tak demam memang sy tak akan singgah..biar dia menangis dlm kereta...mainan kat sini biasanya harga boleh cecah belas2 ringgit. Alternatifnya...weekend terpaksalah kami ke kedai RM2 di Klang utk beli mainan dia...Biasanya kedai RM2 ni dia selalu update mainan yg latest...so tiap kali bawa Rizqin ada aje mainan baru2 tak pun, atuknya yang belikan...jadinya inilah penyebab kenapa mainan dia banyak kat umah...RM10 dah dapat 5 mainan...jimat tak? saya tak beli yang mahal2 sbbnya sekejap aje mainan tu rosak...

Satu perangai dia suka sepah2 mainan nya atas lantai sebelah tilam...kadang bangun pagi2 subuh terpijak mainan dia. Mana taknya time dia nak tido mesti bawa ultraman dia tido sekali, bukan 1 tapi 15..kalau tak ada atas tilam jawabnya tak boleh tido. Tak tahulah ikut perangai siapa...rasa-rasanya mama dia tak mcm tu hehehe...ikut papa dia kot hehehe....

Dia sebabkan mainan yang bersepah2 & habit yang suka bawa mainan tido sama...mama pun terfikir utk jadikan rak buku ni tempat mainan dia....letak bersebelahan tilam..

Kerja2 pemasangan di lakukan oleh papa Rizqin sabtu lepas..Rizqin pun sama2 nak tolong....


Bersungguh2 dia pasang screw...


tengok tu siap ada screw driver sendiri  ...


Dah siap .. duduk atas rak lagi...test kukuh ke tidak



Then dia susun sendiri semua mainan dia....siap baringkan lagi ironman dia  tu...


Pic bawah ni mama yang susun....letak dalam bilik tepi tilam...so lepas ni tak ada isu lagi terpijak mainan time bangun tido pagi2 buta...


Tercapai jugak hajat nak ada tempat mainan mcm mama2 blogger lain..mama2 blogger lain biasa beli rak ikea...mama Rizqin cukuplah rak Giant harga RM25...warna biru lagi...janji jadi jugak mcm mama2 blogger lain buat....Cost rendah...Rak ikea tu mahal sangat...bukan tak mampu tapi prefer yg murah & berbaloi...


So ada 4 ruang kan..., saya letak ikut kategori...bakul 1, letak ultraman and the geng, bakul 2, letak kategori transport (kapalterbang,kereta,motor dll),bakul ke 3, kategori pistol & senapang dan yang ke 4..lain2 kategori....(ball, pedang2 dan lain2)...

Setakat 5 hari ni..keadaan masih ok lagi....semua mainan disusun dgn baik...Janji nampak kemas & cantik...berjaya jugak misi mama Rizqin nak siapkan tempat mainan Rizqin...hajat nak buat mcm ni sejak rizqin kecil lagi tapi hanya terlaksana lepas umurnya 3 tahun 2 bulan...kira ok lagilah kan...

Semalam mama Rizqin ke Giant...harga Rak ni dah naik jadi RM49.99 ..menyesal tak beli 2...huhuhuhu.......

Lepas ni tak tahu pulak kot2 idea lain datang utk susun mainan dia....




5 comments:

Fizah said...

waa comelnyaa ruang ni...pandai mama susun...:)

Mama Rizqin said...

tq Fizah...tiru idea mama blogger lain...hehehe...

ijah.arma said...

salam. tadi baru pegi giant. rasanya giant ada bukak offer semula utk rak ni. harga pun rm24.99 cmtu. nanti bole la beli lagi.. (^__^)

Rizziela said...

wah..bagus tu..blh tiru ni

Mama Rizqin said...

oh ye ke ijah.arma...boleh lah beli lagi...kena pergi giant esok ni....
Rizziela...silalah tiru...nanti publish kat blog....

Post a Comment

Terima Kasih komen kat sini...datang lagi...