Cara Mengajarkan Anak Menghafal Al Qur'an

Wednesday, August 6, 2014


Assalammualaikum ...

Insya Allah 26 Ogos ni genap 3 tahun usia Rizqin. Dulu mama berazam nak Rizqin hafal sekurang2 nya alfatihah & 3 Qul sebelum usia 3 tahun. Azam hanya tinggal azam...mama kekurangan masa nak mengajar sejak sibuk dgn bisnes online.

Setakat ini, Rizqin sudah mengenal huruf hijaiyah sejak usia 2 tahun, sudah boleh mengira dari 1-11 & sudah kenal & menghafal A-Z, doa makan dah hafal sepenuhnya cuma sebutan tu masih pelat lagi, Alfatihah dah boleh ikut hujung2 ayat..Fatihah ni sepatutnya dia dah boleh hafal, dulu mama guna kaedah pasang mp3 dari hp  tiap kali pergi & balik nursery..lepas tukar handphone terus jadi malas nak pasang. Kesilapan diri sendiri...

Sekarang dia tgh sibuk nak mengeja...

AY-ayam
AYenam-enam
Aykipas-kipas.
A-utk ayam
B-utk bola
C-utk cat
D-utk dog
E-Eeee gelinya....(mana tah dia belajar)

Dibetulkan ejaan tu jadi A YAM pun dia tetap dok eja cara sama ...Minat nak mengeja dah ada...Insya Allah, tinggal nak beli buku "bacalah anakku" utk Rizqin.Yang jadi masalahnya bila masuk kedai buku, yg dibelinya buku colouring superman,ultraman,power rangers....macamana tu...

Start minggu ni, mama dah siapkan jadual harian utk ajar Rizqin. Insya Allah, mama akan ikut jadual yg dah disediakan. Setakat ni, berjalan ikut flow....Rizqin pun dah tahu bila time dia boleh main tab & masa dia perlu belajar, adalah terbabas sikit2 masa tu..tapi beza dlm 10-15 minit aje..Jadual ni banyak membantu mama setakat ni. Start bulan Jan 2015, Insya Allah, mama nak hantar Rizqin mengaji dekat ustaz surau rumah...moga semuanya berjalan lancar.

Ni mama ambil dari FB...mama nak mulakan semula kaedah menghafal surah2 utk Rizqin. Moga mama terus istiqomah mendidik Rizqin. Ya Allah permudahkan usaha ku ini. Amin...

Cara Mengajarkan Anak Menghafal Al Qur'an Sejak Dini
Sumber dari : FB HafalQuran.


1. Bayi (0-2 tahun)
-Bacakan Al Qur'an dari surat Al fatihah
-Tiap hari 4 kali waktu (pagi, siang, sore, malam)
-Tiap 1 waktu satu surat diulang 3x
-Setelah hari ke-5 ganti surat An Naas dengan metode yang sama
-Tiap 1 waktu surat yg lain-lain diulang 1x2

2. Diatas 2 tahun
-Metode sama denga teknik pengajaran bayi. Jika kemampuan mengucapkan kurang, maka tambah waktu menghafalnya, mis dari 5 hari menjadi 7 hari
-Sering dengarkan murattal

3. Diatas 4 tahun
-Mulai atur konsentrasi dan waktu untuk menghafal serius
-Ajari muraja'ah sendiri
-Ajari menghafal sendiri
-Selalu dimotivasi supaya semagat selalu terjaga
-Waktumenghafal 3-4x perhari

BC dari Ustdz Ahmad Al Hafidz


Nota : Anak usia dini -adalah anak yang berada pada usia 0-8 tahun. 
Details baca sini : http://eprints.uny.ac.id/7778/3/bab%202%20-%2009111247009.pdf


2 comments:

Norliney Ghazali said...

salam.

very good tips. k liney datang follow. jemput follow blog akk jugak yer. tq.

lineyghazali.blogspot.com

Mama Rizqin said...

tq kak liney...sy follow...

Post a Comment

Terima Kasih komen kat sini...datang lagi...